Przedszkole Miejskie nr 29 "Kasztanowa Kraina"
w Gorzowie Wielkopolskim
 
jesteś tu: strona główna
szukaj:
Powiadom znajomego
Jeżeli znasz kogoś, kogo może zainteresować ta strona, powiadom go o niej.

Twoje imię/nazwisko/pseudonim



Adres e-mail znajomego



 
 

            
Drodzy Rodzice :)
W roku szkolnym 2014/15 w naszej placówce realizowany jest plan roczny dotyczący zdrowia i zdrowego odżywiania się :) 
"ŻYJ ZDROWO - ROŚNIJ NA WESOŁO"
 
Chcemy zwiększyć świadomość dzieci dotyczącej właściwych nawyków żywieniowych.   
 
 
 Ulega więc zmianie zwyczaj obchodzenia urodzin i imienin przez nasze dzieci - zamiast cukierków i tortów prosimy o dostarczenie zdrowych ciasteczek, ciast - np. marchewkowego, owoców, suszonych owoców, orzechów, sałatek owocowych i..... wiele, wiele innych pomysłów się znajdzie :)
Wiemy, że macie Państwo wiele  pysznych przepisów
– zachęcamy do podzielenia się nimi.
Za Państwa zgodą zostaną one umieszczone
na naszej stronie internetowej
jako inspiracje dla innych.
Przepisy można przesłać na adres
kasztanowa.kraina.29@gmail.com
 
 Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych przepisów
 
            

Ciasteczka owsiane z czekoladą
 
 
składniki: 
- półtorej szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki (pszennej lub jaglanej )
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody
- nieco więcej niż pół szklanki cukru (lub ksylitolu czy innego słodzidła)
- dwa jajka
- pół kostki stopionego masła lub pół szklanki oleju
- pół tabliczki białej i pół tabliczki mlecznej/gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki szklanki ulubionych ziaren: słonecznik, siekane orzechy, siemię lniane, sezam itp. 
- dwie garście suszonej żurawiny
- szklanka - półtorej zimnej wody
 
Piekarnik ustawić na 160 stopni. Duże blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.  Czekoladę pokruszyć lub posiekać na małe, 0,5 cm- 1 cm kawałki. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i wymieszać dużą łyżką. Wody wlać tyle, by masę łatwo można było mieszać, nie powinna być bardzo lejąca, raczej gęsta, Porcje ciasta wielkości dużego , włoskiego orzecha wykładać łyżką lub małą miarką porcjującą na blaszki, w odstępach 2-3 cm, ciastka nieco się rozleją. Piec ok. 12 -17 minut, do zrumienienia. Z termoobiegiem, jeśli dwie, trzy blaszki na raz, bez - każdą blaszkę pojedynczo. Ciastka po upieczeniu mogą być lekko miękkie, twardnieją podczas stygnięcia.    

Ciasteczka z musli
 Składniki na około 30 ciastek:
185 g masła, roztopionego
1 szklanka (130 g) muesli (np. zwykła mieszanka płatków z rodzynkami i orzechami)
1 szklanka (90 g) wiórków kokosowych
1 szklanka (90 g) płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
70 g jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki (35 g) ziaren sezamu
1 łyżka miodu
1 roztrzepane jajko

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, dobrze wymieszać, wyrobić.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy, spłaszczać je łyżką.

Piec w tempearturze 170ºC przez 13 - 15 minut. Studzić najpierw na blaszce (będą miękkie), jak stwardnieją - przenieść na kratkę.

 

www.mojewypieki.com

 Domowe sezamki

 
składniki:  - 250 g sezamu
- 250 g cukru
- 2,5 łyżki wody
- duża łyżka płynnego miodu
(jeśli jest stały, można lekko podgrzać by się rozpuścił)

Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia i foremkę do wycinania ciastek , mały, wygodny nożyk i wałek do ciasta lub szklaną butelkę.   Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszając podgrzewać minutę, dwie, by ziarenka nieco się zezłociły, Przełożyć ziarna do innego naczynia, pozostawione na gorącej patelni mogą się przypalić i będą gorzkie. Cukier wsypać równą warstwą do rondla. Musi się w nim zmieścić później również sezam, trzeba wziąć pod uwagę dobierając wielkość garnka. Dodać dwie i pół łyżki wody i podgrzewać na średnim ogniu nie mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie złoty karmel. Kiedy się zagotuje i zezłoci (ale nie zbrązowieje) można przemieszać i dodać miód. Uwaga, będzie bardzo gorące, nie wolno próbować! Do masy wsypać sezam, szybko zamieszać i od razu wyłożyć na papier do pieczenia. Nakryć drugim arkuszem Spłaszczyć masę przez papier ręką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm (przytrzymuję spodni papier brzuchem by nie uciekał:). Czasem się nie da tak cienko i ciastka wychodzą grubsze. Nic nie szkodzi. Od razu sprawdzić, czy wierzchni papier da się odkleić od masy, jeśli nie, zaczekać chwilkę i sprawdzić ponownie. Masa musi tylko lekko zesztywnieć ale nie do końca, inaczej nie uda nam się wyciąć serduszek. Wyciąć ciastka, resztki pokroić albo połamać na nieduże kawałki. Odkleić od dolnego papieru. Odłożyć na talerze do całkowitego zastygnięcia.
 
 
 

 

OWSIANE MUFFINY Z MARCHEWKĄ, JABŁKIEM I BANANEM


Składniki (na 12 muffinów):

Suche:
szklanka mąki
szklanka płatków owsianych
łyżeczka proszku po pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

 Mokre:
1 średnia marchewka starta na dużych oczkach
1 średnie jabłko na dużych oczkach
1 średni, dojrzały banan
3 jajka
2 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/2 - 2/3 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki mleka

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej - mokre. Połączyć, wymieszać i  nakładać do foremek. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. 
 

 CIASTECZKA OWSIANE Z DODATKIEM WIÓREK KOKOSOWYCH Z DRUGIEGO KOŃCA ŚWIATA - przepis agnieszki maciąg

 
 

Składniki:

170g masła
115g cukru trzcinowego
110 g płatków owsianych
115g mąki
60g wiórek kokosowych
1 łyżka jasnego miodu płynnego, syropu klonowego lub syropu z agawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180C.
Wszystkie suche składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.
W rondelku rozpuść masło, przelej je do innej miski i wymieszaj z resztę mokrych składników.
Połącz ze sobą suche i mokre składniki (do suchych wlej płynne) i dokładnie mieszaj za pomocą dużej łyżki.
Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia rozkładamy masę ciasta, dzieląc ją na ok. 12 kulek, które należy zgnieść (rozpłaszczyć) na grubości ok. 1,5 – 2 cm.
Przy użyciu wilgotnej łyżki możemy wyrównać brzegi ciastek.
Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika na środkową półkę (grzanie góra i dół) i pieczemy na jasnozłoty kolor przez ok. 15-20 minut.
Upieczone ciastka wystawiamy z piekarnika do ostudzenia – wtedy staną się twarde. Można przechowywać je przez dłuższy czas w specjalnych, suchych i szczelnie zamykanych pudełkach. Smacznego

 Przepis na ciastka owsiane z dodatkiem mąki orkiszowej


2 i 3/4 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mąki /ja dodaje orkiszową, ale może być inna/
200 g miękkiego masła
1 jajko 
2/3 szklanki cukru /można dodać mniej - jeśli używamy trzcinowego :)/
cukier waniliowy
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 

Wszystkie składniki umieścić w misce, wyrobić na gładką masę (można za pomocą miksera, lub ręką), uformować małe kulki, spłaszczyć je i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 180 ˚C. /ja daje na 160 - zależy od piekarnika :)/

Ja uwielbiam z dodatkiem słonecznika :)

Smacznego - Pani Ilonka z "Biedronek" :)